Oplevelser

Elmers Hus og brovægten kender nogle måske fra Søby Brunkulslejer

Artikel foto: Elmers Hus

Elmers Hus hvor, hvor Elmer og Esther boede, og passede brovægten fra midten af 1950érne og frem til årtusindskiftet.

Lørdag trængte jeg til at komme lidt ud, og startede med at trille en tur fra det Midtjyske og til Brande, og nedover Blåhøj, inden jeg igen røg tilbage mod Brande. Planen var egentlig en tur omkring Brandlund Mose, men google fik ledt mig en forkert vej, og efter en snak med en af de lokale, så blev planerne ændret, da man helst skulle parkere et lidt andet sted, end der hvor jeg var endt.

Søby Brunkulslejer

Jeg kom i tanke om at en god veninde havde fortalt mig, at vi skulle se Søby Brunkulslejer en dag, og hun ofte havde været der med sin far, men nu jeg var så tæt på, så blev den første tur alene. Det var nok ikke den bedste dag med vejret, men jeg skulle bare ud og have lidt frisk luft, og det skal jeg da lige love for at jeg fik, men det var så spændende, at timerne fløj afsted, og fik set en masse.

Elmers Hus

Jeg vil starte med Elmers Hus, og så kommer der et par indlæg mere, men området er ret stort, så jeg tager Elmers Hus, som udgangspunkt, af min tur. Dette lille gule hus, ligger midt på Brunkulsvej i Søby, lige i et sving, og det kan man ikke overse. Brunkulsvej er omkring tre kilometer lang, og går fra Brunkulsmuseet, og gennem lejerne. Brunkulsvej var rammen for et lille samfund. Elmers Hus har en masse spændende historie, som jeg ikke vil fortælle så meget mere om, end hvis man kommer forbi, så skal man gå indenfor i huset, hvor man kan spise sin madpakke på en bænk, i de rå omgivelser (se billeder nederst) og så kan man også benytte toilettet, hvis man har brug for det.

Hvor er Elmers Hus

Elmers Hus kan man finde på Brunkulsvej, i Søby Brunkulslejer, der er beliggende ved Søby i Kølkær Sogn, der ligger cirka 15. kilometer syd for Herning.

Parkering

Du kan parkere lige på den modsatte side af vejen, og her er der opstillet nogle tavler, hvor du kan se og læse om, hvordan brunkul kom til gennem millioner af år. Om du starter ved tavler, eller hos Elmers hus, det er helt op til dig, men begge dele er meget tæt på hinanden.

Billeder

Artikel foto: Brovægten, Elmers Hus
Artikel foto: Elmers Hus
Artikel foto: Elmers Hus
Artikel foto: Elmers Hus
Artikel foto: Elmers Hus
Artikel foto: Elmers Hus
Artikel foto: Elmers Hus
Artikel foto: Elmers Hus

Back to top button
fritidsblog.com