Svampe

Jeg har ikke interesseret mig så meget for svampe i naturen, før jeg så en kæmpe stor og formentlig uspiselig svamp, da jeg gik af bagvejen til Sminge Sø. Her gik det op for mig, at jeg faktisk ser svampe hver eneste gang jeg er på tur i naturen, men har ikke rigtigt tænkt over det, før jeg mødte en svampejæger, der skulle ud og fylde kurven op til et festlig måltid mad, sammen med nogle gæster der var inviteret. Altså jeg spiser da svampe der er købt i det lokale supermarked, men slet ikke noget smart, eller noget man skal bruge til en helt speciel ret, men det er jo også langt fra det samme, som at finde dem ude i naturen og bringe dem hjem i køkkenet. Jeg overvejer faktisk ret kraftig at begynde, og lære de danske svampe bedre at kende, for man kan hurtigt lave fejl, og fejl med svampe, kan gå helt galt, hvis ikke man ved, hvad man laver. Der findes mange forskellige svampe bøger, eller kursus man kan tage, og tage med kendere med på tur, og dermed lære mere om hvad der kan spises, hvilke der er flotte, men som man absolut bare skal holde sig fra.

Fem spiselige svampe

Når man begynder at undersøge de danske svampe online, så dukker der hele tiden fem almindelige svampe op, som man skal lære at kende, og være helt sikker på, inden man først går i gang. Danmarks Naturfredningsforening er en blandt mange der har en side, med de samme fem svampe.

  • Karl Johan
  • Kantarel
  • Østershat
  • Stor trompetsvamp
  • Almindelig pigsvamp

Man kan enten have en svampebog med eller downloade en svampe-app.
5 mest giftige svampe

Der er også fem svampe man virkelig skal holde sig helt fra, og er de mest giftige svampe i Danmark, som du kan se listet herunder. Hvis man er i tvivl, så skal man holde sig fra dem, eller kigge på en svampe-app, spørger en der ved noget om det, eller så kan man også få hjælp hos Bispebjerg Hospital, der med giflinjen, råder en til at tage et billede af de svampe man vil spise, for hvis uheldet er ude, så kan man hurtigt få den helt rigtige hjælp, og den rette behandling, som skal ske relativt hurtigt. Nogle giftige svampe kan medføre mere eller mindre alvorlige, men forbigående symptomer, mens andre er livsfarligt giftige. Du kan finde siden hos Bispebjerg Hospital på siden Her hvor de fem mest giftige svampe også er listet, med forklaring.

  • Grøn fluesvamp (Amanita phalloides)
  • Hvid fluesvamp (Amanita virosa)
  • Randbæltet hjelmhat (Galerina marginata)
  • Puklet giftslørhat (Cortinarius rubellus el. orellanoides)
  • Stenmorkel (Gyromitra esculenta)

Efterår og regn betyder svampe

Der kan findes svampe i Danmark hele året, men specielt om efteråret, og når der er kommet meget regn, så kommer der også mange spisesvampe frem, og de kommer faktisk ret hurtigt til syne. Der findes mange guider online, som man kan søge sig frem til på Google, men jeg vil nok foretrække at komme ud med en svampe guide, hvor der ofte laves ture i hele landet, så man kan lære noget om dem, inden man begynder at spise dem, med mulighed for at komme til at spise noget forkert, der nogle gange kan have fatale følger.

Natur med mulighed for svampe

Ledetråde til den kommende svampejagt

Der kan findes svampe i hele Danmark, men nogle steder er bedre end andre, og her kan man eventuelt bruge Google, og søge sig frem til gode steder, eller ledetråde. Her på min fritids blog kan du også finde ledetråde til en god svampejagt, blandt andet i artiklen fra når jeg er ude i naturen, og her kan jeg i hvert fald fortæller at jeg ved med sikkerhed, at der kan findes svampe i området ved Sminge Sø, men også ved Store Troldhøj i Gjern Bakker, hvor jeg har set flere svampejægere bevæge sig dybt ind i skoven, med en kurv under armen. Hvor de så går hen, ja det kan jeg ikke fortælle, for jeg har ikke fulgt efter dem, men man fortæller jo heller ikke altid om de gode steder, ligesom når man finder et godt sted at fiske, med mange fisk.

God jagt, husk nu din svampebog eller svampe-app

Er du i tvivl, så må du ALDRIG spise svampen, ellers skal du enten spørge nogen der ved mere, eller du kan få information gennem en svampebog, eller en svampe-app, så du er på den sikre side.

God jagt.